Beginnen, Clinic, MTB

Mountainbike clinic Deel 1

Ondanks wat minder leuke momenten word ik nog steeds enthousiaster over het mountainbiken!

Zoals eerder verteld kom ik letterlijk en figuurlijk heuvels tegen en kan ik deze (samen met wat ondersteuning van Alex) toch overwinnen. We hebben wat kortere ritten gedaan in de regen en zelfs dat blijkt leuk te zijn haha. Het opstappen is dan nog iets moeilijker omdat ik dan toch geneigd ben om voor die comfortabele bank te kiezen. Omdat ik niet alle dagen bij Alex en mijn fiets ben word ik beperkt in keuzemogelijkheden om te fietsen, we willen woensdag en zondag fietsen maar geregeld is er ook nog wat anders op die dagen. De intentie is er in ieder geval!

Via Facebook hebben we ons ingeschreven voor een clinic niveau 1/2 bij MTB Sportief

logo

We kwamen hem tegen en de inleiding sprak ons erg aan:

MTB sportief bied een leuke leerzame clinic aan in de mooie uitdagende natuurgebieden van het Gooi. De Heuvelrug die van ’t Gooi tot aan Rhenen loopt, zorgt voor leuke uitdagende tracks. De ondergrond is heide en zandgrond.

Onder leiding van een gecertificeerde ervaren mountainbike instructeur ga je op een leuke speelse manier de basis technieken van het mountainbiken aanleren. We starten met wat leuke basis techniek oefeningen die je meteen toe kan passen in een mooie tocht over de zuiderheide. Tijdens deze leuke tocht wordt je langzaam uitgedaagd om je mountainbike vaardigheden te verbeteren.

Technieken die worden behandeld zijn :Remmen, klimmen, dalen obstakels, bochten, schakelen, mulzand, valtechniek enz,

Afgelopen zondag was het dan zover, de temperatuur was in de ochtend al snel op de 20 graden (helaas wel wat regen in het begin maar het trok al snel open)  Ik was best nerveus voor vertrek omdat ik gewoon niet zo goed wist wat ik moest verwachten. Gelukkig gingen we er op de fiets heen dus de ergste zenuwen kon ik er een beetje uit trappen. We kwamen ruim op tijd op de afgesproken startplek aan, onder het genot van een kop koffie kennis maken met de instructeur en al snel kwamen er meer mensen aan. Jeetje die zien er toch al uit alsof ze dit vaker hebben gedaan. Nog even naar de wc voor we de fietsen gaan bekijken en ons klaar maken.

Pieter liet ons allemaal even opstellen en we werden gevraagd wat we zouden willen leren in de clinic. Ik vond dit wel een heel mooi begin omdat je zelf dan ook bewuster in de clinic stapt. Hierna besprak hij kort wat punten die je regelmatig moet controleren aan de fiets. Zo vanzelfsprekend en daardoor vaak een ondergeschoven kindje.

We stappen op de fiets naar een grasveld om wat oefeningen te doen. Het word allemaal leuk uitgelegd met behulp van kleine oefeningen met pionnen. Arg pionnen! Die heb ik een tijd niet gezien en eigenlijk ook niet gemist. Mijn buik trekt een beetje samen, wat was het ook alweer bij motorrijden ‘niet naar de pionnen kijken’ maar het lijkt wel weer of ze naar je roepen 🙈

We zijn met een enthousiast groepje dames en besluiten elkaar extra te helpen, we roepen zodra er iemand naar de grond dreigt te kijken ‘hierheen! Kijk naar ons!’ Het helpt! Een voor een lukt het ons de oefening te doen binnen de  pionnen. Wat ontzettend gaaf haha, heerlijk hoe je elkaar kan aanmoedigen. Met een kleine tak en mini afstapje leren we gevoel te krijgen met deze oefeningen, het is lastig om hier echt bij te voelen wat ik aan het doen ben. De uitgelegde techniek probeer ik na te doen en soms lijkt het of het gaat zoals ik wilde op het moment dat ik het wilde maar dat kan ook geluk zijn haha.

We gaan ook nog een route fietsen en pakken onderweg nog oefeningen mee, een voor mij hele fijne was het remmen. We hebben deze op verschillende manieren gedaan en ik merk dat ik meer vertrouwen krijg in het bijna stilstaan zonder de paniek te voelen om los te klikken. Dit blijft vast nog wel een punt maar ik heb nu in ieder geval ontdekt dat zelfs de meer ervaren mtb’er hier wel eens tegen aanloopt haha.

image

We komen over prachtige stukken heide die nu in bloei staan, echt genieten op de momenten dat ik even op adem kan komen. Niet teveel wegdromen want we komen ook over stukken mul zand! Pfff dan knijpen mijn billen even samen hoor, daar moet ik ook meer op oefenen. Eerlijk is eerlijk, ik ben er deze rit elke keer door heen gekomen zonder vast te lopen of af te stappen ( overwinning voor mezelf). Bij een stuk bomen/ klein bosje krijgen we een afdaling en meteen erachteraan een klim. Ik zie dat bovenaan de groep stil staat en wacht op iedereen. Ik zorg dat ik vaart heb en op het laatst kom ik staand op mijn pedalen boven. Echt net op het randje pfff gehaald. Tja en dan krijgen we te horen dat eigenlijk niemand hem technisch goed gedaan heeft.

Dit is het punt dat we uitleg krijgen over hoe je ‘makkelijk’ een klim neemt. Hier vallen bij mij weer wat kwartjes en we gaan hem nog een keer doen aan de hand van de uitleg. Het gaat inderdaad makkelijker (theorie is dan makkelijker dan de praktijk), WoW dat is wel fijn om te merken hoe het ook kan.

Hier las ik voor vanavond even een pauze in, want Wow ik wil nog zoveel kwijt over de ochtend waarin ik heerlijk gefietst heb met een leuke groep! Er komt dus nog een vervolg!

image

Leave a Reply

Required fields are marked*